Stichting Red een Kind

Red een Kind helpt kinderen aan een toekomst zonder armoede in India en in acht landen in Afrika.  Een kind krijgt kansen voor de toekomst als hij of zij gezond is, goed onderwijs krijgt, zich sociaal en emotioneel ontwikkelt, een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen heeft. Ouders moeten voldoende inkomen hebben om voor hun gezin te kunnen zorgen. Red een Kind wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken door mensen tools te geven waarmee ze zelf hun problemen kunnen oplossen.


Kinderen ontwikkelen door een dorp te helpen ontwikkelen
Kennis en vaardigheden zijn onmisbaar om je te ontwikkelen. Denk aan het bijhouden van de inkomsten en uitgaven. Soms gaat het om beroepsgerichte kennis zoals nieuwe landbouwmethodes. Maar het gaat ook om essentiële zaken voor ouders, zoals ze leren wat jonge kinderen nodig hebben om zich gezond te ontwikkelen. Red een Kind richt zich met haar programma’s niet op enkele kinderen en gezinnen, maar altijd op het hele dorp. Het dorp wordt sterker in sociaal en economisch opzicht. Daar profiteren de kinderen dan weer van. Red een Kind schakelt ook altijd de overheden, lokale kerken en andere organisaties in het gebied in. Als door omstandigheden de situatie te ernstig is voor kinderen om met deze aanpak te beginnen, dan wordt eerst noodhulp verleend. 


Bezoek diaconie
Eind 2022 hebben Frans Schop en Klaas Mulder, diakenen in de Dorps- en Bethelkerk, samen met diakenen uit andere plaatsen projecten van Red een Kind in Rwanda bezocht. Door de genocide in 1994 is de leeftijdsopbouw van de bevolking anders geworden. Er is nu een relatief jonge bevolking. Dat heeft gevolgen voor hoe het land zich de laatste decennia heeft kunnen ontwikkelen. Het reisgezelschap heeft op meerdere plaatsen kennis gemaakt met ondersteuningen van Red een Kind:
1. Red een Kind bouwt scholen. De overheid heeft zelf niet genoeg geld om scholen te bouwen. Leerkrachten worden wel betaald. Ouders verzorgen de maaltijden op school. Tijdens schooltijden kunnen ouders ook naar het land.
2. Markthallen bieden mensen en producten bescherming tegen regen en hitte.
3. Beroepstrainingen zoals bakker, landbouw, kleding, schoenmaker, etc.
4. Zelfhelpgroepen sparen wekelijks kleine bedragen om te investeren in vee, zaad, stoelen voor de verhuur, etc. Omdat alles met een lage rente terugbetaald moet worden groeit het kapitaal steeds verder en daarmee de slagkracht en het inkomen van de bij de groep aangesloten gezinnen.


Impressie van de kleuterschool

Ondersteuning
Mede doordat Klaas en Frans de werkwijze van Red een Kind hebben gezien, is de diaconie van PKN Barendrecht gaan sparen voor een kleuterschool in Rwanda. 
De bouw van het schooltje kost €35.000 maar daar heb je dan ook een praktisch en degelijk gebouw voor met drie lokalen, een keuken, kantoortje en toiletten en een watervoorziening. Bedoeld voor 40 kinderen per lokaal, maar de belangstelling is zo groot dat er vaak 60-80 kinderen in een klas zitten!
De bouw kan pas beginnen als al de benodigde financiën, 35.000 Euro bij elkaar gebracht zijn. De diaconie is al een eind op weg dankzij alle acties en collectes. Met de bijdrage van de Bethelbazar verwacht de diaconie het streefbedrag dit jaar te halen. De bouw kan dan in 2025 beginnen. Als er meer bijeengebracht wordt, dan gaat ook bijgedragen worden aan beroepstrainingen. 
Voor meer informatie: https://www.redeenkind.nl/

Op 28 mei waren Leen Pot, Frans Schop en Klaas Mulder te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht.
Klaas en Frans vertelden over het Red een Kind, spaardoel van de diaconie, waar Bethelbazar in 2024 ook aan bijdraagt.


Bekijk hier een gedeelte van het interview

Beluister hier de hele uitzending